Nemesi Pál vagyok, büszke szegedi, már közel 50 éve.

Gádorosi szegény parasztcsaládból származom, 1956. december 21-én születtem. A mezőgazdaságban dolgozó, imádott szüleimtől már nagyon fiatalon megtanultam: az életben mindenért kőkeményen meg kell dolgozni, nincs lazsálás! Saját erőből építettem fel az álmaimat, mindent a nulláról kezdve, rengeteg munkával és lemondással. 1978-ban diplomáztam a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán. Rögtön ezt követően jött a szerelem, egy gyönyörű szegedi lány személyében: a főiskola után ide nősültem, és rögtön beleszerettem Szeged gyönyörű épületeibe, mesés hangulatába, mosolygós lakóiba.

Az építőipar alapjait a DÉLÉP Építőipari Vállalatnál sajátítottam el, ahol számlázótechnikusként, valamint technológusként dolgoztam.1982-ben kerültem a CSOMÉP Tanácsi Építőipari Vállalathoz művezető beosztásba. Az építőipari termelésszervezésben szerzett tapasztalataim, valamint szakmai fejlődésem alapján építésvezetőként, fő-építésvezetőként majd végül termelési főmérnökként dolgoztam. Szakmai pályafutásom során itt kerültem közel az egészségügyi beruházásokhoz is, ami komoly hatással volt a későbbi szakmai munkámra. A rendszerváltás idején az állami építőipar teljes egészében átalakult, az állam – mint tulajdonos -, teljes egészében kivonult a szektorból. A helyzetet felismerve 1990 januárjában megalakítjuk a FERROÉP Fővállalkozó és Szerelőipari Részvénytársaság jogelődjét, a FERROÉP Kft-t. A cégnek építőipari tervezés, kivitelezés, fővállalkozás tartozik a tevékenységi körébe. A hatékonyabb, rugalmasabb tevékenység és működés érdekében 1996-ban a cég átalakult, és létrehoztuk a FERROÉP Részvénytársaságot. A cégeknek a kezdetektől, 1990-től a mai napig vezetője vagyok. Büszke vagyok rá, hogy rengeteg kollégám van, akik a cégalapítástól fogva velem tartanak.

A csapatommal 30 éve építjük Szegedet.

Büszke vagyok rá, hogy többek között a Szegedi Zsinagóga, a REÖK Palota, a Szegedi Vár, az Ifjúsági Ház és a II-es Kórház felújítása is a nevünkhöz köthető, továbbá meghatározó kivitelezői feladatokat végeztünk az Alföldi Porcelángyár és a Pick Rt. technológiai korszerűsítésében. Mindezek mellett meghatározó szerepet vállaltunk a Szegedi Tudományegyetem beruházásaiban. A Postabank épületgépészeti kivitelezési munkáinak elismeréseként Építőipari Mesterdíj kitüntetésben részesültünk. A cég történetére visszatekintve egyik legkülönlegesebb építési feladatunk a Makovecz Imre tervei alapján készült makói Hagymaház megépítése, ami igazi szakmai kihívást jelentett. A kemény piaci körülmények mellett is, 1990-től nagy fejlődésen ment keresztül a cég. Az 1990. évi 37 milliós árbevétel után 2002-ben már közel 2 milliárd forintos árbevételt könyvelhettünk el. 1993 óta a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkájában tevékenyen részt veszek, jelenleg is elnöke vagyok a szervezetnek.

Hogy ki is vagyok én?

Büszke szegedi, aki önerőből, kőkemény munkával ért el mindent, amit egy férfi becsületesen elérhet: gyönyörű családom van, imádom a gyerekeimet, az unokáimat, és büszke lokálpatriótaként virágoztattam fel a régió egyik meghatározó építőipari vállalatát a világ legszeretnivalóbb városában. Szerelmes vagyok Kata feleségembe, szétvet a büszkeség a gépészmérnök Pali (ő egyébként a cégünk műszaki igazgatója) és a közgazdász Andris fiaimra nézve, és imádok nagyapa lenni: három gyönyörű unokám van, Emili (5), Andriska (5) és Zalán (3). Szeretem Szeged legendás épületeit, amelyek szinte mindegyikében dolgoztam a 40 éves pályafutásom alatt. Nincs is jobb, mint a Tiszán horgászni a barátaimmal vagy beugrani egy halászlére Algyőre.

Egy dolog még hátravan az életművemből…

Érjük el, hogy végre tényleg Szeged legyen az első!

Legyen Szeged a legerősebb vidéki nagyváros!

Erőteljes gazdaságfejlesztésbe kezdünk, a versengő munkahelyek magasabb béreket generálnak. Vadonatúj beruházások,világcégek megjelenése és ipari parkok létesítése jelentik a garanciát a fejlődésre! Legyen Szeged a térség fővárosa!

Legyen Szeged a legélhetőbb vidéki nagyváros!

Megépítjük végre a harmadik hidat! Újratervezzük az utálatos parkolási rendszert, csökkentsük a parkolódíjakat, új parkolóházakat hozunk létre. Dinamikus közlekedési modellel fogjuk elkerülni a dugókat. Növelni fogjuk a külvárosi járatok számát.

Legyen Szeged a leginkább családbarát nagyváros!

Egyben fogjuk tartani a szegedi családokat, hogy az unokákat ne csak képekről ismerjék a szegedi idősek! Kedvezményes telek– és lakásvásárlási programmal segítsünk a fiatal szegedieknek, adjunk tömegközlekedési és parkolási kedvezményt a nagycsaládosoknak. Átfogó nyugdíjas-programmal éreztessük a nyugdíjasainkkal, hogy mennyire fontosak nekünk! Megoldjuk a gyógyszer-házhozszállítást, és létesítsünk az időseknek nonstop vészhívó-szolgáltatást!

Legyen Szeged a legbiztonságosabb nagyváros!

Biztonsági kamerarendszerrel óvjuk a lakótelepen élő szegediek biztonságát, mind a közterületeken, mind a lépcsőházakban, ez a fejlesztés egy percet sem várhat! Nem fogunk engedelmeskedni Brüsszelnek: Szeged nem lesz migráns-befogadó város, ezt garantálom!