RÖVIDÍTETT PROGRAM

Nemesi Pál vagyok, Szeged független polgármester-jelöltje.
Dolgozni jöttem, nekem Szeged az első.

Gádorosi, szegény parasztcsaládból származom. Saját erőből építettem fel az álmaimat mindent a nulláról kezdve rengeteg munkával és lemondással. Pár újságíró azt írta rólam, hogy milliárdos vagyok, ők most egy kicsit csalódottak lesznek: bár felépítettem egy több milliárd forint árbevételű céget, én magam nem lettem Mágnás Miska. Viszont úgy érzem, elértem mindent, amit egy férfi önerőből, becsületesen elérhet: gyönyörű családom van, imádom a gyerekeimet, az unokáimat, és büszke lokálpatriótaként virágoztattam fel a régió egyik meghatározó építőipari vállalatát a világ legszeretnivalóbb városában.
Egy dolog azonban még hátra van az álmaim közül: elérni, hogy Szeged legyen az első!

A csapatommal 30 éve építjük Szegedet.

A mi munkánk többek között a Szegedi Zsinagóga, a REÖK Palota, a Szegedi Vár, az Ifjúsági Ház és a II-es Kórház felújítása. Másik városokban dolgozunk Magyarországon és Európában, elkeserítő azt látni, hogy nemcsak a hazai nagyvárosok, de még Nyugat Románia is elkezdte megelőzni Szegedet.

Barátaim – köztük mindenféle politikai beállítottságú ember – és a saját kollégáim meggyőztek róla: kell egy igazi, pártcivakodástól független Polgármester Szegednek, aki kikormányozza a várost a politika mocsarából, és visszaadja annak
régi rangját.

Félreértés ne essék: nem utálom Botka Lászlót. Sőt a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökeként annak idején megpróbáltam együtt dolgozni vele, segíteni neki. Hittem benne, mert akkor még volt benne akarat. Sajnos úgy
látom, a közel két évtizednyi polgármesterség alatt elfáradt, belefásult, hiszen nincs már meg benne az erő, amely új lendületet adhatna Szegednek.

17 év ment el terméketlen, politikai konfliktusokkal.

A város változásért kiált: legyen Szeged az első… ne csak hangulatában, szépségében, hanem az itt élő emberek életszínvonalában, fizetéseiben is!

Legyen Szeged a legerősebb vidéki nagyváros!
– gazdaságfejlesztési koncepciónk

Itt az idő, hogy Szeged visszakerüljön Magyarország gazdasági térképére, kőkemény munkával érjük el, hogy mi legyünk a régió gazdasági fővárosa! Érjük el, hogy a szegedi fizetések végre ne az országos átlag után kullogjanak, hanem a fővárosiak után a második helyre kerüljenek! Azt akarom, hogy a gyermekeinknek, unokáinknak ne kelljen Pestre költözni a normális életszínvonalhoz!

Ehhez viszont azt kell tenni, amiben a legjobb vagyok: dolgozni kell!

A nagy ipari beruházások az elmúlt 17 évben sorra kerültek el bennünket.

Szakértői csapatommal azon dolgozunk, hogy vadonatúj, tőkeerős cégeket költöztessünk Szegedre. Ipari parkokat fogunk építeni. Amíg Debrecenben 12,3 milliárd forint, Győrben pedig 23 milliárd forint a város iparűzési adó bevétele, Szegeden mindössze 10,2 milliárd Ft volt ez a szám 2018-ban. Kevés cég működik Szegeden, akiknek sokat kell fizetni.

Elérjük, hogy legyen egy rendes, komolyan vehető repterünk! Debrecennek lehet? Győrből indulhat direkt járat Ingolstadtba az Audi dolgozóknak? Szeged többre képes, mi jobbak leszünk ezeknél a városoknál!

Több száz hektáros zöldmezős ipari park kialakítására van szükség Szegeden, ez a feltétele annak, hogy magas hozzáadott értéket teremtő befektetők érkezzenek a városba. Szegeden jelenleg nincs ilyen és ekkora területű ipari park, felmértük a rendelkezésünkre álló területeket, október 13. után rögtön hozzá fogunk látni az előkészítésnek!

Az ide érkező vállalatoknak szakképzett, versenyképes munkaerőre van szüksége. Nálunk van az ország legjobb egyeteme, azonban a jelenlegi önkormányzatnak évi 1-2 protokolleseményen kívül nincs vele kapcsolata. Tényleges, szoros
együttműködést alakítunk ki a Szegedi Tudományegyetemmel, mivel „Költözz Szegedre!” címmel letelepedési programot indítunk vajdasági és más országrészekről érkező fiataloknak. A „Maradj Szegeden!” programmal pedig itt tartjuk a szegedi pályakezdőket!

Legyen Szeged a legélhetőbb vidéki nagyváros!
– közlekedési koncepciónk

Gyönyörűek a tereink, az 1879-es a szegedi nagyárvíz után újjáépített belvárosunk. Imádom a Tisza-part romantikus hangulatát, a mindig vidám, barátságos szegedieket! Fel nem tudom azonban fogni, hogy miért keserítik meg az életüket az
ország egyik legmagasabb parkolási díjaival, vagy, hogy az állandó ígérgetés ellenére miért nem lehetett lemenedzselni a harmadik hidat?

Megépítjük a harmadik hidat. Nem csak ígérgetünk, a forrás megvan hozzá, a helyszínt felmértük a csapatommal, tehát minden adott a munka elkezdéséhez!

Csökkenteni fogjuk a parkolási díjakat már az idei évben. Elég volt abból, hogy a gyenge gazdasági mutatók miatt kieső városi bevételeket a dolgozó szegediekkel és az ide érkező turistákkal, üzletemberekkel fizettetik meg!

Új parkolóházakat építünk, megoldjuk, hogy a belvárosban dolgozó szegediek végre stressz-mentesen, fél órás keringés nélkül tudják az autóikat biztonságban elhelyezni. Dinamikus közlekedést valósítunk meg, újragondoljuk a forgalom-irányítást, csökkentjük a dugókat és a velük járó idegbajt.

Legyen Szeged a legegészségesebb nagyváros!
– egészségügyi koncepciónk

Összefogunk a Szegedi Tudományegyetemmel egy jobb egészségügyért! Projektek, amelyek nem tűrnek halasztást:

Gyógyszer házhozszállítás, lakossági vészhívó szolgáltatás: a beérkezett üzenetek alapján hatalmas igény van rá a nyugdíjasaink körében, az időseinknek sok fáradtsággal jár a gyógyszerek beszerzése. Egy regisztrációs rendszeresen
keresztül indítjuk be a programot, körülbelül egy év kell majd ahhoz, hogy zökkenőmentesen menjen minden.

Hatékony informatikai support, sorbanállás csökkentése: 2 év alatt valamennyi Szeged Megye Jogú Város háziorvosi rendelése olyan számítógépes fejlesztést kell kapjon a város finanszírozásában, amely megfelelő és önállóan biztosítja az
egészségügyi elektromos piactérhez való csatlakozást. Az informatikai fejlesztés eredményeként össze kell kapcsolni a járóbeteg szakellátás rendelőintézeteit és valamennyi háziorvosi rendelést. Ez nem jelent mást, mint azt, hogyha egy
háziorvos időpontot akar kérni egy betegének, akkor az egységes informatikai alapú szakrendelésenként meglévő nyilvántartott fogadóidőpontokra önállóan jelentkezhessen be, élve a sürgősségi szakorvoshoz való időpontfoglalás
lehetőségével.

Vérvételi decentrumok létrehozása, megelőzve és felszámolva a jelenlegi központosításból adódó méltatlan helyzetet. Az informatikai fejlesztések eredményeként indokolt és szükséges valamennyi felnőtt háziorvosi szakrendelő új EKG
készülékkel való felszerelése mely egy sürgős szív és érrendszeri megbetegedés esetén a telekardiológia által a beteg leleteit elektronikusan eljuttatja az egyetem kardiológiai központjába, és ez alapján konzultációt vagy közvetlen ellátást kérhet a háziorvos.

Megmentjük az eladástól az I-es kórházat: kiemelt feladat a város és vonzáskörzete időskorú betegeinek ellátása, kiemelten az I. kórházi, mint meglévő egészségügyi célvagyon hasznosítása révén. – Nem szabad és nem célszerű értékesíteni különféle befektetőknek egy város volt állampolgára adományából létrehozott szegények ellátását biztosító kórház épületét.

Háziorvosok: támogatni fogjuk a háziorvosok eszközbeszerzését, akiket többek között úgy marasztalnánk Szegeden, vagy éppen csábítanánk a városba, hogy elengednénk nekik az iparűzési adót.

Legyen Szeged a legbiztonságosabb nagyváros!
– biztonságtechnikai koncepciónk

Rengeteg idős, kiszolgáltatott ember él a panellakásokban, akik védelemre szorulnak. A következő ciklusban biztonsági kamerarendszert fejlesztünk az összes szegedi lakótelep közterületére és lépcsőházába. Szeged nem lesz migráns betelepítési célpont! A szegedieknek joguk van a nyugodt, biztonságos élethez. Magyarország ugyan megvétózza a migránsok betelepítési kvótáira vonatkozó uniós tervet, de a következő lépésként a nagyvárosok vezetőivel fognak majd tárgyalni a migránspárti európai politikusok. Információink szerint Szeged lehet az első számú betelepítési célpont, amit sem apaként, sem nagyapaként, sem a város ügyeiért küzdő lokálpatriótaként nem fogok eltűrni!

Évek óta kiemelt probléma a hajléktalan-kérdés, rengeteg szegedi jelezte, hogy tarthatatlanok az állapotok a lakótelepeken és a belvárosban. Kézen fogjuk a társdalom perifériáján rekedteket, az egész városban tarthatatlan hajléktalankérdést komplex integrációs programmal oldjuk meg: pszichológiai felkészítéssel és képzésekkel segítünk elesett szegedi embertársainknak visszatalálni a társadalomba.

Nemesi Pál vagyok, Szeged független polgármester-jelöltje.

Független, akit senki sem fog dróton rángatni.

Viszont mindenkivel szívesen tárgyalok, aki ugyanazt gondolja a változás szükségességéről, mint én. Nem számít, ki honnan jött, hová szavazott eddig, jobbos vagy balos, egyetlen dolog számít: Szeged. Csakis Szeged! Hidat építünk, nem csak a Tisza két oldala, hanem a most még szemben álló szegediek között is!

Dolgozni jöttem.

Pártcivakodástól mentesen, szakértői irányítással adjuk vissza Szeged régi rangját! Legyen Szeged az első!